یک سیب زمینی داغ: واتس اپ با بیش از ۲ میلیارد کاربر فعال ماهانه در سراسر جهان، محبوب ترین اپلیکیشن پیام رسان موبایلی در جهان است. اما بنیانگذار سرویس رقیب تلگرام فکر میکند مردم باید از محصول متا دوری کنند، محصولی که او آن را ابزاری نظارتی مینامد که دائماً با مشکلات امنیتی مواجه است.
روز پنجشنبه، پاول دوروف در کانال تلگرام خود نوشت که مردم باید از هر برنامه پیام رسانی که دوست دارند استفاده کنند، “اما از واتس اپ دوری کنید – اکنون 13 سال است که یک ابزار نظارتی است.”
دوروف به دو مشکل امنیتی که هفته گذشته در واتس اپ کشف شد اشاره کرد که می تواند اجرای کد از راه دور را در دستگاه های خاص امکان پذیر کند. هکرها فقط باید با یک قربانی تماس ویدیویی برقرار کنند یا یک فایل ویدئویی ساخته شده مخصوص برای آنها ارسال کنند. واتساپ از آن زمان بهروزرسانیهای امنیتی را برای رفع این آسیبپذیریها منتشر کرده است.
این شهروند روسی که اکنون در تبعید خودخواسته زندگی می کند، خاطرنشان کرد که حتی ارتقاء واتس اپ به آخرین نسخه تضمینی برای امنیت شما نیست. او اشاره کرد که مسائل امنیتی مشابه مواردی که اخیراً وصله شدهاند در سالهای 2017، 2018، 2019 و 2020 کشف شد. او همچنین خاطرنشان کرد که واتساپ قبل از سال 2016 رمزگذاری سرتاسری نداشت.
دوروف نوشت: «هکرها میتوانند به تمام گوشیهای کاربران واتساپ دسترسی کامل (!) داشته باشند. هر سال ما در مورد مشکلی در واتس اپ یاد می گیریم که همه چیز را در دستگاه های کاربران آنها در معرض خطر قرار می دهد.
دوروف میگوید این مسائل امنیتی اتفاقی نیستند، بلکه «درهای پشتی کاشته شده» هستند و هر بار که درب پشتی قبلی کشف و حذف میشود، یک درب پشتی جدید اضافه میشود. مهم نیست که شما ثروتمندترین فرد روی زمین هستید، اگر واتس اپ را روی گوشی خود نصب کرده باشید، تمام داده های شما از هر برنامه موجود در دستگاه شما قابل دسترسی است.
این خط “ثروتمندترین فرد روی زمین” به ثروتمندترین فرد سابق جهان، جف بزوس اشاره دارد. تلفن بنیانگذار آمازون در سال 2018 از طریق یک پیام ویدیویی واتس اپ که ظاهراً از حساب محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی ارسال شده بود، هک شد.
به راحتی می توان تصور کرد که دوروف واتس اپ را تحقیر می کند تا کاربران بیشتری را به پلتفرم خود جذب کند. اما مدیر عامل شرکت خاطرنشان می کند که ۷۰۰ میلیون کاربر فعال تلگرام و ۲ میلیون ثبت نام روزانه به این معنی است که این سرویس متمرکز بر حریم خصوصی نیازی به تبلیغات اضافی ندارد.
هنگامی که از سخنگوی متا در مورد ادعاهای دوروف سؤال شد، به ایندیپندنت گفت: “این کاملاً آشغال است.”
متا اولین غول فناوری نیست که با انتقاد دوروف روبرو می شود. او در سال 2021 به دلیل فروش “سخت افزارهای گران قیمت و منسوخ” از “قرن وسطا” به دنبال اپل رفت. اخیراً، او گفت که کوپرتینو با به روز نکردن WebKit، برنامه های وب را “عمدا فلج” می کند.
علاوه بر آسیبپذیریهای امنیتی، واتساپ با ادعاهای زیادی مبنی بر نقض حریم خصوصی کاربران، از جمله سیاست بحثبرانگیز اشتراکگذاری دادههای فیسبوک، مواجه شده است. همچنین سال گذشته به دلیل نقض GDPR با جریمه 267 میلیون دلاری مواجه شد.