Eurogamer گزارش می دهد که قاضی با استدلال نینتندو در ماه نوامبر موافقت کرد و اظهار داشت که والدین باید به توافق EULA پایبند بوده و به جای طرح دعوا وارد داوری قانونی شوند.
“از آنجایی که افراد زیر سن قانونی ادعای مالکیت کنسول و واگذاری حق شکایت نکردند، آنها فاقد اعتبار برای پیگیری CLRA و ادعاهای غنی سازی ناعادلانه هستند.”
در سال 2020، شانتارو فوروکاوا، رئیس نینتندو، به دلیل “ناراحتی” ناشی از مشکل دریفت Joy-Con عذرخواهی کرد و در آن زمان گفت که به دلیل شکایت های جاری نمی تواند اظهار نظر بیشتری کند. نینتندو همچنین یک برنامه تعمیر رایگان برای Joy-Cons که تحت تأثیر مشکل دریفت قرار گرفته اند راه اندازی کرده است.
ویلیام آلسوپ، قاضی منطقه ای ایالات متحده در تصمیم خود گفت: “هیئت لزوماً دریافتند که والدین تنها صاحبان کنسول هستند.” استدلالهای اعطای هدایا و عدم تأیید شاکیان «با دقت خوانده و مورد بررسی قرار گرفت» و هیئت داوری در نهایت به این نتیجه رسید که افراد زیر سن قانونی طرفهای EULA نیستند، اما والدین آنها هستند. چون هرگز توافقی بین نینتندو و خردسالان وجود نداشت، هیئت داوری مجبور نبود در مورد سایر مسائل ارائه شده حکم کنید.»
در حالی که مشکلات دریفت Joy-Con ممکن است مشهورترین مورد باشد، شکایت های دسته جمعی نیز علیه مایکروسافت و سونی به دلیل ادعاهایی که کنترلرهای مربوطه آنها از همین مشکل رنج می برند تشکیل شده است.
در متن: یک دادخواست دسته جمعی طولانی مدت علیه نینتندو به دلیل مشکل دریفت Joy-Con سوییچ توسط دادگاه منطقه ای کالیفرنیا رد شده است. این پرونده به این موضوع بستگی داشت که آیا قرارداد مجوز کاربر نهایی نینتندو (EULA) که شکایت را مجاز نمیداند، در مورد والدینی که کنسول را خریداری کردهاند اعمال میشود یا خیر. به گفته قاضی، این کار را می کند.
با وجود تبدیل شدن به سومین کنسول پرفروش تمام دوران با 125.55 میلیون فروش در کمتر از 6 سال، نینتندو سوییچ با شکایت از کنترلرهای Joy-Con خود که پس از استفاده طولانی مدت به طور خودکار در یک جهت حرکت می کند، گرفتار شده است.
نینتندو میگوید که بچهها کسانی نبودند که کنسول سوییچ را خریداری کردهاند و بنابراین مالکان آنها نیستند.
دقیقاً مشخص نیست که چه تعداد از کنسول های سوییچ از دریفت Joy-Con رنج می برند. گزارشی از سازمان نظارت بر مصرف کنندگان بریتانیا کدام؟ سال گذشته این رقم را بیش از 40 درصد یا دو نفر از هر 5 درصد اعلام کرد و مشخص کرد که احتمالاً ناشی از یک خطای مکانیکی ناشی از نقص طراحی است.
رانش Joy-Con منجر به شکایت های دسته جمعی در سال های 2019 و 2020 شد. مورد دوم، سانچز و همکاران. v. Nintendo of America، توسط دو مادر که کنسول نینتندو سوییچ را برای فرزندانشان خریده بودند، آورده بودند. حول محور EULA بود که مالکان سوییچ باید امضا کنند. این توافقنامه شامل معافیت از پیگیری هرگونه شکایت دسته جمعی می شود، اما مادران استدلال می کردند که فرزندانشان مالک سوئیچ هستند و زیر 18 سال بودن به این معنی است که آنها خردسال هستند که نمی توانند تحت قانون EULA باشند.