ایالات متحده مدت هاست که گفته است محدودیت های این کشور مانع از توسعه نیمه هادی های چین برای استفاده در کاربردهای نظامی از جمله ابررایانه ها، مدل سازی سلاح های هسته ای و سلاح های مافوق صوت می شود. قوانین صادرات همچنین بر برنامه ساخت چین 2025 این کشور برای به روز رسانی قابلیت های تولید داخلی و کاهش اتکا به سازندگان تراشه خارجی تأثیر می گذارد.
هلند و ژاپن توافق کردند صادرات ابزارهای ساخت تراشه به چین را محدود کنند
ایالات متحده کنترل خود را بر صادرات مربوط به تراشه به چین در 12 ماه گذشته تشدید کرده است. محدودیتهای گستردهای در اکتبر اعمال شد که به این معنی بود که KLA Corp، Lam Research Corp، و Applied Materials Inc. دیگر نمیتوانستند تجهیزات مورد نیاز برای ساخت قطعات نیمهرسانا با فرآیندهای زیر ۱۴ نانومتری را به کشور آسیایی صادر کنند. این منجر به نگرانی شرکتهای آمریکایی مبنی بر اینکه ASML به فضای بازار چین که آنها را ترک کرده بودند میپرد.
نیویورک تایمز می نویسد که ژاپن و هلند همچنان به زمان نیاز دارند تا قوانین و مقررات خود را برای اعمال محدودیت های جدید اعمال کنند.
ASML، بزرگترین تامین کننده ماشین های لیتوگرافی در جهان که در فرآیند ساخت تراشه استفاده می شود، قبلاً از فروش پیشرفته ترین تجهیزات لیتوگرافی اشعه ماوراء بنفش شدید (EUV) خود که حدود 164 میلیون دلار در هر واحد قیمت دارد، به مشتریان چینی خود منع شده بود زیرا نمی تواند مجوز صادرات دریافت کند. از سوی دولت هلند به دلیل فشارهای آمریکا. ASML اکنون از فروش حداقل برخی از ابزارهای قدیمی لیتوگرافی اشعه ماوراء بنفش عمیق (DUV) خود به مشتریان چینی نیز منع شده است.
بخشی از دلیلی که مذاکرات طولانی شد، ترس از تأثیر این ممنوعیت بر غول های تراشه کشورها بود: ASML در هلند و توکیو الکترون و نیکون در ژاپن.
گزارش ها در ماه گذشته حاکی از آن بود که هلند و ژاپن به دنبال مذاکرات با واشنگتن به اجرای ممنوعیت صادرات دستگاه های پیشرفته تراشه سازی به چین نزدیک شده اند. در حالی که ماهیت حساس این معامله به این معنی است که آن را به طور علنی اعلام نکرده اند، چندین نفر از افراد آشنا به این موضوع می گویند توافقی در روز جمعه حاصل شد.
چه اتفاقی افتاده؟ هلند و ژاپن به توافقی با ایالات متحده برای اعمال محدودیت بر صادرات ابزارهای تولید تراشه به چین دست یافتند. این اقدام نشان دهنده پایان مذاکرات دو ساله است زیرا دولت بایدن تلاش کرد کشورها را متقاعد کند که کنترلهای صادراتی به سبک ایالات متحده را بر روی تجهیزات تولید تراشه اعمال کنند.
