گوگل در بیانیه ای اعلام کرد: «ما به دلیل استفاده کم، Google Translate را در سرزمین اصلی چین متوقف می کنیم. اما با توجه به پلتفرم تجزیه و تحلیل وب Similarweb (از طریق South China Morning Post)، وب سایت Google Translate چینی در ماه آگوست 53.5 میلیون بازدید از کاربران دسکتاپ و تلفن همراه را ثبت کرده است.
تنش ها بین چین و آمریکا اخیرا افزایش یافته است. تصویب قانون چیپها فریادهای تبعیضآمیز را از سوی سیاستمداران چینی به همراه داشت و مقامات آمریکایی که به Nvidia و AMD دستور دادند فروش پردازندههای گرافیکی متمرکز بر هوش مصنوعی با کارایی بالا خود را به کشور متوقف کنند، خشم بسیاری را برانگیخت. ایالات متحده همچنین چین را با ممنوعیتها و بخشهایی از صادرات هدف قرار داده است و مانع از برنامهریزی برای توسعه بازار نیمهرسانای داخلی این کشور شده است و اخیراً از یک کمپین ناموفق مستقر در چین شنیدهایم که سعی داشت بر میاندوره ایالات متحده تأثیر بگذارد. اما هیچ کدام از اینها مایکروسافت را از افزایش حضور خود در این کشور منصرف نکرده است.
علیرغم خصومت ظاهری، در سال 2018 گزارش هایی منتشر شد مبنی بر اینکه گوگل نسخه ای سانسور شده از موتور جستجوی خود را با نام رمز Dragonfly برای بازار چین ساخته است که پرس و جوها را به شماره تلفن ها مرتبط می کند. همچنین گفته شد که برخی موضوعات ممنوعه از جمله مذهب، حقوق بشر و تظاهرات مسالمت آمیز را مسدود می کند. این خبر واکنشهای زیادی را از جانب کارمندان گوگل، سیاستمداران آمریکایی و مبارزان حقوق بشر به همراه داشت که باعث شد این پروژه چند ماه بعد تعطیل شود و اطمینان حاصل شود که هرگز نور روز را نخواهد دید.
گوگل در طول سال ها رابطه پیچیده ای با چین داشته است. یک حمله سایبری گسترده همراه با سانسور فراوان دولتی که کاربران اینترنت باید با آن مقابله کنند، این شرکت آمریکایی را وادار کرد تا موتور جستجوی خود را در سال 2010، تنها چهار سال پس از ورود رسمی به بازار، از چین خارج کند. این اقدام بلافاصله پس از آن صورت گرفت که گوگل با سرپیچی از دولت، سانسور خدمات خود را در این کشور متوقف کرد.
چه اتفاقی افتاده؟ یکی از معدود خدمات گوگل که هنوز در سرزمین اصلی چین در دسترس است، گوگل ترنسلیت، در این کشور آسیایی متوقف شده است، ظاهراً به این دلیل که به ندرت کسی از آن استفاده می کند. وب سایت اختصاصی این کشور برای Google Translate اکنون بازدیدکنندگان را به نسخه هنگ کنگ هدایت می کند که از سرزمین اصلی چین قابل دسترسی نیست.
گوگل ترنسلیت در سال 2017 پس از گمانه زنی ها مبنی بر بازگشت دوباره به سرزمین اصلی چین معرفی شد. اما اکنون به جیمیل، کروم و جستجو در لیست محصولات غیرقابل دسترس گوگل در این کشور میپیوندد که باعث ناامیدی کاربران شد اما بدون شک لبخند را بر لبان شرکتهای VPN میآورد.